Home Sve Code Week - Tjedan kodiranja

Code Week – Tjedan kodiranja

Tjedan kodiranja (Code Week) i ove smo godine obilježili u našoj školi radionicama za sve učenike od 17. listopada do 21. listopada 2022. godine pod vodstvom učiteljica informatike Valentine Cirkvenčić, Petre Martinković i Lidije Matoša. 

Učenici razredne nastave sa zanimanjem su pratili učiteljicu kad je pričala o tome kako radi robot. Saznali su da robot ima mozak u obliku programa, njegova osjetila su senzori, energija mu nije hrana nego struja, i baš ništa ne može raditi bez naredbe – ključnog čimbenika u programiranju. Učenici su, ovisno o svom uzrastu, dobili razne kreativne zadatke s ciljem razumijevanja naredbe ili upute kao ključne stvari programiranja. Tako su učenici petih razreda morali nacrtati robota u piktogramu. Učiteljica će ispisati prazan koordinatni sustav, a onda će na njemu učenici morati zamijeniti pojedini kvadrat brojem, a broju odrediti boju. Takvu „bojanku“ obojati će učenici prvih i drugih razreda, a koliko će krajnji rezultat biti uspješan, ovisi isključivo o njihovoj uspješnoj naredbi za bojanje i, naravno, prvotno napravljenom piktogramu.   

Učenici predmetne nastave istraživali su što je to umjetna inteligencija, kako ju koristimo u svakodnevnom životu,  koja će zanimanja postojati u budućnosti te kako će se to odraziti na naš život. Izrađivali su  svoje crteže koristeći algoritme prepoznavanja pomoću umjetne inteligencije u alatu AutoDraw, u alatu Deepdreamgenerator generirali fotografije te izrađivali program u Scratchu koji prepoznaje govor i lice.  

Padlet: https://padlet.com/valentinacirk89/x4au0ynl4p0kgak0 

Video: https://youtu.be/ZNie1x8_zwU

Share:

Related Post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Skip to content