Home Sve 21. rujna - Međunarodni dan mira

21. rujna – Međunarodni dan mira

Bijela golubica, maslinova grančica, upaljena svijeća – sve su to simboli mira koji nam je neophodan da bi mogli normalno živjeti i funkcionirati. Tako su i ove godine učiteljice sa svojim učenicima obilježile Međunarodni dan mira.

Da mir počinje u nama samima razgovarali su učenici 1. a razreda sa učiteljicom Jasminkom Mesarić, pa su se dogovorili da će širiti mir i biti što bolji prijatelji jedni drugima. Njihove  golubice mira doletjele su na razredni pano, a svaka je nosila obris njihovog dlana kojeg su  ukrašavali bojicama i lijepili na golubicu umjesto krila.

Za obilježavanje Dana mira učenici 1.b razreda sa učiteljicom Snježanom Blagus  su se  pripremili izrađujući golubice mira za pano. Ponosni su i sretni što su njihovi radovi tako lijepo ukrasili učionicu povodom tog dana, čitav dan- Dan mira su sretno i mirno promatrali kako golubice mita šire mir svijetom.

Učenici 1. i 2. razreda u PŠ Žiškovec sa svojom učiteljicom Martinom Moharić  su bojali golubice mira.

Učenici 3. a razreda i učiteljica Radojka Oreški o  Danu mira informirali su se pomoću interneta preko obrazovnih mrežnih stranica za djecu. Nakon toga su napravili manje plakate.

Međunarodni dan mira su učenici  3.b razreda  i učiteljica  Vesna Golub  obilježili  razgovorom o važnosti očuvanja mira među ljudima i o važnosti izbjegavanja sukoba. Izradili su plakat sa iscrtanim i izrezanim dlanovima ruku uz koje su stavili bijele golubice mira sa maslinovim grančicama u kljunu, kao simbole mira. Na svaku su golubicu napisali riječi koje smatraju simbolima mira. 

Kako mir u svijetu, u našoj domovini, tako nam je potreban i naš osobni (unutarnji) mir. O svemu ovome razgovarali su i raspravljali na satu razrednika  učenici 4. b razreda s učiteljicom Ladislavom Šestak Horvat . Izradili su  plakat na koji su zalijepili svatko svoju ruku (one simboliziraju sveukupno stanovništvo svijeta).Pošto je golubica simbol mira odlučili su na njih napisati lijepe misli o miru koje su sami izmislili ili pronašli na internetu. Njihove ruke šalju poruke mira odraslima, a u tome nam pomažu golubice. Sve poruke zapisali su na jedan papir koji su zavezali za bijeli balon punjen helijem. Svoje želje poslali su na putovanje.

Nadamo se da će doći u prave ruke. 

Zaključili smo da ljudi trebaju shvatiti da mir ne proizlazi iz novca i moći, već treba doći iznutra.

”Sretan je, bio kralj ili seljak, onaj koji mir pronalazi kod kuće.”

(Johann Wolfgang von Goethe)

Share:

Related Post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Skip to content